ACM waarschuwt voor netwerk agressieve incassobureaus

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een waarschuwing uitgegeven voor de volgende 6 incassobureaus:

Activa Finance / Activa Collectum
AMK Company
Be Clean
Co Jansen
Debt Pay
Unic Parts

Er zijn meldingen bij de ACM gemaakt waaruit blijkt dat deze incassobureaus de consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. De ACM schrijft dat de personen achter deze incassobureaus hun agressieve praktijken onder steeds wisselende bedrijfsnamen voortzetten. Dit is de reden dat de ACM ervoor kiest om de consumenten actief de waarschuwen voor deze incassobureaus.

De werkwijze van de agressieve incassobureaus

Volgens de ACM is de werkwijze van al deze incassobureaus hetzelfde. Eerst worden de consumenten telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een huisje, een goedkope reis of korting op producten. In de meeste gevallen is er helemaal geen spraken van een overeenkomst, omdat de consument bijvoorbeeld alleen heeft aangegeven meer informatie te willen ontvangen en dus niet hebben ingestemd met heet aanbod dat is gedaan. Het gebeurt ook dat consumenten na het telefoongesprek niet schriftelijk hebben ingestemd met het aanbod van het abonnement. Het gebeurt zelfs dat consumenten niet eens zijn benaderd door het bedrijf. Tocht belt het incassobureau soms maanden of jaren later de consument, omdat hij nog een rekening open heeft staan. Deze rekening is dan ondertussen vaak al opgelopen tot honderden euro’s. De consumenten worden herhaaldelijk gebeld en voelen zich onder druk gezet. De incassobureaus dreigen daarnaast ook met bevoegdheden die ze niet hebben, zoals beslagleggingen. De ACM ziet dit als verboden en agressieve handelspraktijken.

De incassobureaus waar de ACM in dit bericht voor waarschuwt incasseren onterechte rekeningen voor in elk geval de volgende bedrijven: All Great Dealz, Beste Korting, Beyond Beauty, BigMundo, Buy2fly, Center Wellness, Consumenten Collective, Daily Offer, Degroteprijzenpot, Euro Loterij, Euro Lotto, Euromillions, Happy Numbers, Kick Off Holland, OnlineLuck, Piccolo, Premium Card, Premium Kiosk, Pronea, Shop & Fly, Shoppendoejezo, Trip Abroad, Voordeelinkoop, en Voordelig winkelen.

Brede aanpak incasso

De ACM ziet een netwerk van personen en bedrijven dat erop uit is conumenten te duperen. De bedrijven worden snel opgericht, incasseren rekeningen en verdwijnen vervolgens na enige tijd. Vervolgens worden de consumenten gebeld onder een andere naam. Zo waarschuwde de ACM vorig jaar ook voor vergelijkbare praktijken van het incassobureau PayCare.

Het betreft veel geld, in veel gevallen tot honderden euro’s per consument. Het vermoeden is dat de incassubureaus uit dit netwerk voor ongeveer 6 miljoen euro hebben geprobeerd te innen. Om aan deze praktijk een einde te maken, werkt de ACM nauw samen met andere partijen, zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Consumentenbond.

De ACM heeft ook een aantal tips gepubliceerd voor de consumenten:

  • Betaal de rekening niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen.
  • Controleer documenten of geluidsopnames met de informatie op ConsuWijzer.nl op rechtsgeldigheid; een overeenkomst is pas rechtsgeldig als u met het aanbod hebt ingestemd. Check bij ConsuWijzer  wanneer er sprake is van een geldige overeenkomst.
  • Hang de telefoon op wanneer het incassobureau u blijft lastig vallen. Negeer brieven of e-mails. Vaak houden ze na verloop van tijd vanzelf op.
  • Twijfelt u aan de juistheid van de rekening en moet u geld overmaken naar een buitenlands rekeningnummer, let dan extra goed op.
  • Meld onterechte incasso’s bij ConsuWijzer.
  • Doe aangifte bij de politie wanneer het incassobureau u bedreigt.

 

Bureau Incasso is ook te vinden op www.incassobureau-info.nl.