Hoeveel incassokosten mag u berekenen aan de debiteur?

Hoeveel incassokosten u mag berekenen als een debiteur niet op tijd betaalt, word bepaald door de Wet Incassokosten (WIK). De regeling heet Besluit Vergoeding voor Buitengerechtelijke Incassokosten en is officieel ingegaan op 1 juli 2012.  De Wet Incassokosten geldt als wettelijk maximum voor wat u naast de wettelijke rente aan incassokosten mag berekenen aan uw particuliere klant. Voor uw zakelijke klanten mag u afwijken van de Wet Incassokosten. Wel dient u dit dan op te nemen in uw algemene voorwaarden en dienen deze ook redelijk te zijn. Bij zakelijke klanten mag u bij het verlopen van de factuur al direct incassokosten berekenen. Al raden wij dit niet aan.

Incassokosten berekenen.

Factuurbedrag:
Is de schuldeiser BTW-plichting?
Kosten:

Hoe kan je de incassokosten berekenen?

Indien uw klant een particulier is:
Volgens de Wet Incassokosten worden de incassokosten berekend door middel van een percentage over het factuurbedrag. Dit percentage verlaagd naar mate het factuurbedrag hoger word. De minimale incassokosten bedragen €40,- en dit kan oplopen tot maximaal €6.775,-. Hieronder ziet u hoe de incassokosten worden berekend. 

Factuurbedrag    Percentage incassokosten 
 Over de eerste €2.500    15% (Minimaal €40)
 Over de volgende €2.500    10%
 Over de volgende €5.0005%
 Over de volgende €190.000    1%
 Over de rest van het bedrag0,5% (Maximaal €6.775)

Indien uw klant een bedrijf is: 
U mag afwijken van de Wet Incassokosten indien uw debiteur een bedrijf is. U mag dus meer rekenen dan de Wet Incassokosten. Wel is het van belang dat u dit duidelijk aangeeft in uw voorwaarden, daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de incassokosten wel redelijk moeten zijn.  Doet u dit niet? Dan worden de Wettelijke incassokosten in rekening gebracht.

Wanneer mag je incassokosten in rekening brengen?

Indien uw klant een particulier is:
Als uw klant een particulier is en niet op tijd heeft betaald, dient u eerst een wettelijk verplichte 14-dagenbrief te sturen. Hierin stelt u de debiteur in de gelegenheid de vordering te voldoen zonder incassokosten te hoeven betalen. De termijn die in de brief word aangegeven, formuleert u als volgt: “binnen veertien dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd”. Ook geeft u aan wat de incassokosten bedragen indien de debiteur niet binnen de gestelde termijn betaald. De regels van een 14-dagenbrief luisteren nauw. Bureau Incasso kan deze brief uiteraard voor u verzenden. 

Indien uw klant een bedrijf is:
Voor een handelsovereenkomst hoeft u geen aanmaning te versturen om kosten in rekening te mogen brengen bij uw debiteur. Uw debiteur is direct incassokosten verschuldigd, nadat de uiterst wettelijke of overeengekomen betaaldatum is verstreken. Ook mag u bij zakelijke vorderingen van de WIK-kosten afwijken. Dit dient u dan wel op te nemen in uw (algemene) voorwaarden. Deze kosten dienen redelijk te zijn. Indien u een onredelijk bedrag aan incassokosten in rekening brengt bij uw debiteur, zal de rechter deze afwijzen.